23948sdkhjf

"Tuffa tag mot matjättar väntar"

Världens ledande fetmaexperter tar nu strid mot livsmedelsindustrin för att få stopp på den galopperande epidemin av fetma och av diabetes. Tuffare än kampen mot tobaksföretagen, förutsäger de. Livsmedelsindustrin är mäktigare och har mer pengar, skriver Svenska Dagbladet.

Professor Shirkiki Kumanyika från Pennsylvania-universitetet i Philadelphia är en av de forskare som tidningen citerar. Hon anser att förklaringen till den ödesdigra utvecklingen, som började under 90-talet, är flera och att livsmedels- och jordbruksindustrin med dess enorma utbud av produkter spelar en absolut central roll.

Kumanyika pekar på att flera globala livsmedelsgiganter som Coca-Cola och McDonalds har en allt aggressivare varumarknadsföring riktad speciellt mot barn och unga för att öka försäljningen.

- Livsmedelsindustrin byggdes upp efter andra världskriget med målet att stoppa hungern och därför producera så mycket energirik mat som möjligt, säger den brittiske fetmaexperten Philip James till SvD.

Resultatet är att en ökning av så kallade välfärdssjukdomar – hjärtinfarkt, slaganfall, fetma, diabetes och cancer – sprider sig över hela världen.

- Människor har blivit manipulerade av imperier som växer sig allt större och som hittills inte har tagit något som helst ansvar, säger han till tidningen och efterlyser en helt ny inriktning inom industrin.

- Men det kommer åtminstone vissa livsmedelsföretag aldrig att acceptera frivilligt. Det hotar deras vinster och deras expansion, säger Neville Rigby, brittisk medlem i International Obesity Task Force som enligt SvD är den ledande internationella organisationen för att bekämpa fetma.

Svenska Dagbladet skriver att livsmedelsindustrin har utsatt Världshälsoorganisationen, WHO, för avancerade påtryckningar i samband med en rapport om mat och hälsa. Den publicerades för knappt en månad sedan och ska ligga till grund för insatser av världens regeringar för mer hälsosam kost med start 2004.

Mindre fett, mindre socker och mindre salt är budskapet, något förenklat. Det ledde till att bland annat USA:s sockerindustrin protesterade och talade om ovetenskapliga fakta, skriver SvD och tillägger att fler protester är att vänta.

Enligt Svenska Dagbladet kommer den nya tuffare kampen i samverkan med industrin sannolikt inte att räcka. Hårdare tag som lagstiftning och förbud kan bli aktuella, precis som i kampen mot tobak.

I Sverige anses antalet överviktiga vara 27 procent bland kvinnor och 41 procent bland män. Siffrorna är dock betydligt högre i USA, skriver SvD.

På måndagen inleddes ett internationellt expertmöte om fetma i Stockholm. Enligt Svenska Dagbladet sågs Sverige och övriga nordiska länder som modelländer för rekommendationer som ger bättre hälsa.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063