23948sdkhjf

Dagligvaruhandeln upp 7,1 procent

Omsättningen i dagligvaruhandeln, mätt i fasta priser och kalenderkorrigerad, ökade med 7,1 procent  i april. Sällanköpsvaruhandeln, räknat på samma sätt, uppvisade en tillväxt på 3,5 procent, enligt Detaljhandelsindex från Handelns utredningsinstitut, HUI, och Statistiska centralbyrån, SCB.

Påskmånaden april innebar den starkaste ökningen hittills under innevarande år för detaljhandeln, mätt i både löpande och fasta priser/kalenderkorrigerad. Räknat på båda sätten var ökningen 5,2 procent jämfört med samma månad föregående år, skriver HUI och SCB i ett pressmeddelande som fortsätter:

Den av påsken gynnade dagligvaruhandeln uppvisade en mycket stark tillväxt. Branschen ökade med 12,0 procent jämfört med april månad föregående år, mätt i löpande priser.

Detaljhandelsindex visar också att sällanköpsvaruhandeln, som har ett negativt förhållande till påsken, redovisade ett svagt negativt resultat för månaden – minus 0,6 procent, mätt i löpande priser.

Denna åtskillnad i den inbördes förändringstakten mellan de båda huvudbranscherna var högst förväntad. Detta beror på att påsken årligen ambulerar mellan mars och april vilket ger en stor effekt på omsättningens förändringstakt, i varsin riktning för sällan- respektive dagligvaruhandeln, skriver HUI/SCB.

I mars månad, innevarande år, var följaktligen ökningstaktsförhållandet det omvända med en starkare löpande tillväxt för sällanköpsvaruhandeln, konstaterar HUI/SCB.

Med den starka påskeffekten kan den kalenderkorrigerade utvecklingen vara av extra stort intresse.

Kalendereffekten i april månad var negativ för dagligvaruhandeln (minus 4 procent) och positiv för sällanköpsvaruhandeln (plus 2,9 procent). Dagligvaruhandelns utveckling mätt i fasta priser och kalenderkorrigerad var 7,1 procent medan sällanköpsvaruhandeln, räknat på samma sätt, uppvisade en tillväxt på 3,5 procent.

Priserna ökade enligt branschprisindex, BPI, under april månad med 0,4 procent i dagligvaruhandeln medan de minskade inom sällanköpsvaruhandeln med 1 procent.

Ackumulerat årets fyra första månader ökade detaljhandelns omsättning med 3,4 procent, mätt i löpande priser och med 4,0 procent mätt i fasta priser och kalenderkorrigerad.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.19