23948sdkhjf

Kompromiss om jordbruksstöd i sikte

Jordbruksministrarna i EU vill försöka nå en kompromiss om reformerna av jordbrukspolitiken vid ett möte den 11 och 12 juni, rapporterar Euractiv.com.

Vid ett två dagar långt förberedande möte har motsättningarna kommit i dagen. Frankrikes jordbruksminister Hervé Gaymard har sagt att det finns litet hopp om en kompromiss om inte kommissionen mjukar upp förslaget om att totalt frikoppla nivåerna på direktstöden från vad lantbrukarna producerar. Även Spanien, som i likhet med Frankrike tillhör de största bidragstagarna på jordbruksområdet, är starkt kritiskt.

Jordbrukskommissionären Franz Fischler är dock inte villig att kompromissa, medan parlamentets jordbruksutskott har talat sig varm för en partiell reform. Enligt Land Lantbruk har dock Fischler mjukat upp sin hållning och även han lutar nu mot att reformen blir mindre långtgående.

Bland de lobbygrupper som vill se en förändring i liberal riktning märks konsumentorganisationen Consumers International, som har givit ut en rapport där EU:s jordbrukspolitik sätts i fråga. Man pekar på att politiken skadar utvecklingsländernas intressen, särskilt på grund av den höggradigt subventionerade exporten av överskottsprodukter. Enligt organisationen är politiken även ett hinder för frihandel och leder till att maten blir dyrare för Europas konsumenter.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063