23948sdkhjf

"Kommunal ska inte ha mer"

På onsdagen avbröt Kommunal strejken sedan man kommit överens med arbetsgivarna om ett nytt löneavtal.  Handels ordförande Ninel Jansson sade i en kommentar att hon var nöjd med nivån, även om hon såg problem med att avtalet var tvåårigt.

- Det var ett bra avtal. Kommunal ska inte ha mer, sade Ninel Jansson till Kommunalarbetaren enligt TT.

Enligt Svenska Dagbladet hör Handels till de LO-förbund som öppet har kritiserat Kommunals krav. Och när avtalet är i hamn tänker Kommunals ordförande, Ylva Thörn, ta i tu med kritikerna.

- Vi tänker inte sopa det här under mattan. Nu krävs en allvarlig diskussion, säger hon, till SvD.

- Nästa gång är det deras tur och då behöver de stöd, säger hon om kritikerna.

Enligt Dagens Industri ger Kommunals avtal totalt 3,95 procents löneökningar 2004 och 2,45 procent andra året. Alla anställda får dessutom ett engångsbelopp på 1 000 kronor.

Vårdpersonal hör till den som tjänar mest på det nya avtalet i år. Från 1 juli 2003 höjs lönerna med 5 procent medan övriga grupper får lägst 2,6 procent.

2004 är det barnomsorgens tur. Löneutrymmet för barnskötare och dagbarnvårdare är satt till 5 procent medan övriga grupper får lägst 2,0 procent.

De lokala parterna kan enas om att höja lönerna mer än vad som sägs i avtalet, skriver Dagens Industri.

Kommunal är Sveriges största fackförbund och det första av LO:s 16 förbund som har gjort upp om lönerna för 2004 och en bit in på 2005. Avtalet hamnade på en lägre nivå än vad de flesta bedömare räknat med, och bland andra Metalls ordförande Göran Johansson anser att det inte utgör något riktmärke.

- Jag känner mig inte alls bunden av vad Kommunal har gjort, säger han till Dagens Industri.

Enligt tidningen banar avtalet i kommunsektorn för sänkta räntor, och analytiker räknar med att Riksbanken nästa vecka sänker styrräntan med minst 25 punkter, kanske till och med 50 räntepunkter [en halv procentenhet].

Riksbanken offentliggör sitt beslut om räntenivån den 5 juni.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063