23948sdkhjf

Svag dollar lyfter vinster

Dollarraset ger positiva effekter för amerikanska bolag med inkomster utomlands. Utan att behöva sälja ytterligare en enda hamburgare eller läskedryck kan livsmedelsjättar som McDonald’s och Coca-Cola räkna med kraftigt ökade vinster.

Det gäller även Altria (före detta Philip Morris), vars aktiekurs i takt med dollarraset har stigit med 30 procent. Coca-Colaaktien har lyft med 30 procent och McDonald’s med 50 procent.

"Ett garanterat vinstlyft i den amerikanska industrin genom dollarförsvagningen ger ett lika garanterat vinstlyft på Wall Street. Dessutom får dagens aktieköpare både hängslen och svångrem genom att de nya amerikanska skattesänkningspaketet bygger under kursuppgången med höjd direktavkastning och lägre p/e tal. Den nya aktiebeskattningen gör att fler bolag börjar ge utdelning, och många av de som redan ger, att höja. Mottagarens skatt på utdelningen faller från max 38,6 procent till 15 procent och reavinsten på aktier sänks till maximalt 20 procent, skriver Hans Westerberg som bevakar USA-börserna för Svenska Dagbladet.

Från den senaste bottennivån den 11 mars i år, har kurserna i New York stigit med 20 procent, skriver han och konstaterar: Uppgången kan främst förklaras med de tre faktorerna ett snabbt överstökat Irakkrig, en fallande dollar och ökad utdelning.

"Dollardevalvering, skattepaket och avslutat krig har åter satt fart på det amerikanska loket", avslutar Hans Westerberg sin analys i SvD.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

1.03