23948sdkhjf

Vill skapa nordisk fågeljätte

LRF:s avgående vd Leif Zetterberg vill skapa en nordisk matfågeljätte. Tanken är att hitta fusionspartner till Kronfågel och bilda en koncern som kan matcha de stora aktörerna inom dagligvaruhandeln. Men det blir Zetterbergs efterträdare Reinhold Lennebo som får göra affären.

Det handlar närmast om att slå samman Kronfågel med börsnoterade finländska HK Foods, där LRF redan är en stor ägare. Men Leif Zetterberg vill även ha med de exportkunniga danskarna i en nordisk koncern.

- Medan vi ser vart vi kan skicka en hel griskropp har danskarna delat upp den i styckningsdetaljer, säger Leif Zetterberg till Dagens Nyheter som en förklaring på hur pass mycket längre man kommit i Danmark.

Såväl Dagens Industri som Dagens Nyheter antyder att Leif Zetterberg avgår med flaggan i topp. Den segslitna och komplicerade affären i fastighetsbolaget Mandamus löste sig till slut, och LRF kammade hem en reavinst på 100 miljoner kronor.

På Dagens Nyheter fråga om vad ett intåg av utländska dagligvarukedjor som Lidl kan betyda för den svenska lantbrukskooperationen svarar Leif Zetterberg:

- Vi kommer att tappa andelar och importen av tysk mat kommer att öka, eftersom Lidls sortiment bygger på den. Om vi inte kan inleda något slags samarbete förstås.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078