23948sdkhjf

I pastasalladens land...

"OM den orolige agenten hade besökt vårt land i dag hade han vid lunchdags med stor säkerhet fått en platsbytta full med överkokt pasta framför sig".

Så skriver Mats-Eric Nilsson, nyhetschef på Svenska Dagbladet i en personlig krönika om Stockholms nationalrätt nummer ett: Pastasalladen. Han refererar till en flygresa för sex år sedan då han mötte en orolig amerikansk FBI-agent som undrade: "What do you guys eat"?

Mats-Eric Nilsson svävade då på målet, men vet i dag besked: "en massa av kalla och soggiga pastafjärilar som döljer sig under ytskiktets förföriska kräftstjärtar. Fast det beror förstås på hur mycket av den feta gulaktiga såsen man häller över anrättningen. Och hur länge byttan har fått stå i rumstemperatur".

"Så många projektgrupper som inte anser sig ha tid att äta lunch. Så många terminalslavara som inte törs lämna modulen. Så många kvinnor – och män – som inbillar sig att själva ordet sallad får kilona att rasa", skriver Mats-Eric Nilsson och frågar sig:

"Varifrån kommer denna likriktning, som inte borde få höra hemma i en storstad? Var hittar man en matig fransk bondsallad eller en klassisk salade nicoise i myllret av luncherbjudanden. Och vad har potatisen gjort för ont?"

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078