23948sdkhjf

"Inte rätt fortsätta hacka på Ica"

"Det är inte rätt prioritering att fortsätta att hacka på Ica:s företagsmodell – samverkan mellan fria handlare. Den samverkan leder till att vi får kraften till att fortsätta pressa matpriserna".

Det skriver Ica Aholds koncernchef Kenneth Bengtsson i en debattartikel som främst är en reaktion på en intervju med näringsminister Leif Pagrotsky i Svenska Dagbladet.

I SvD flaggade näringsministern för att konkurrensaspekterna i dagligvaruhandeln ska ha högsta prioritet. Även Konkurrensverkets generaldirektör har gjort liknande uttalanden, och bland annat pekat på att förändringarna inom Ica gör att företagsmodellen mer och mer liknar en koncern.

Kenneth Bengtsson anser dock att Leif Pagrotsky inte behöver vara så orolig för konkurrensaspekterna:

"Det som i Svenska Dagbladet kallas ’bristande konkurrens’ beskrivs på ett helt annat sätt i Svenskt Näringslivs konkurrensindex", skriver han och konstaterar att livsmedelsbranschen hade det nästa bästa konkurrenstrycket av åtta konsumentnära branscher.

Bengtsson försäkrar också att Ica inte är nöjd med de svenska matpriserna.

"Icas målsättning är tydlig. Vi ska se till att de svenska matpriserna hamnar i nivå med eller lägre än EU-snittet", skriver han.

Vägen dit består bland annat av en fortsatt satsning på egna märkesvaror, och Kenneth Bengtsson vill även att Ica ska få etablera fler stormarknader och lågprisbutiker, inte minst i Stockholm.

"Leif Pagrotsky hyllar Borås som ett föredöme när det gäller låga matpriser. I Borås är Ica marknadsledare med 42 procent. Men i Stockholm är Axfood marknadsledare medan Ica får nöja sig med drygt 20 procent av marknaden", skriver Kenneth Bengtsson som konstaterar att Ica endast har fyra Maxi stormarknader i Stockholm.

"Vi skulle gärna vilja etablera fyra-fem stormarknader per år", skriver han.

Kenneth Bengtsson anser också att politikerna har ett stort ansvar och stora möjligheter att påverka prisutvecklingen på dagligvaror.

"En anpassning av plan- och bygglagen skulle kunna underlätta för etableringar som pressar priserna", konstaterar han.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109