23948sdkhjf

Hård kritik mot KF och Coop i SvD

I en personlig krönika i Svenska Dagbladet levererar reportern Maria Wahlberg hård kritik mot kooperationens chefslöner och fallskärmar.

Enligt Wahlberg har KF, om intäkter för fastighetsförsäljningar och avyttrade verksamheter räknas bort, varit flera hundra miljoner högre än de redovisade förlusterna på en miljard för de senaste två åren, varav ett minus på 280 miljoner i fjol.

Men i stället för att ta krisen på allvar, dra åt svångremmen och skära rejält i kostnadskakan, fortsätter kooperationen att spendera hej villt på vd-löner och avgångsvederlag, skriver hon och exemplifierar bland annat med att Coop Nordens vd Svante Nilsson har en lön som är nästan två miljoner kronor högre än Rolf Eriksens, vd för H & M som gick med 8,6 miljarder i vinst i fjol.

Maria Wahlberg skriver att kooperationen har inga starka ägare som kan kräva pappren på bordet och hota med räfst och rättarting när ledning och styrelse missköter sig. Hon anser att det enda sätt ägarna, det vill säga de 2,8 miljoner medlemmarna, kan visa sitt missnöje på är genom att rösta med plånboken och säga upp Med Mera-kortet och sluta handla på Konsum.

Kanske är det så att KF:s undermåliga resultat beror på att medlemmarna just nu ägnar sig åt gräsrotsformen av ägarstyrning, skriver Maria Wahlberg i SvD.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.065