23948sdkhjf

Regeringen stoppade Maxi i Ås

Regeringen stoppade i dag, torsdag, planerna på att etablera en Ica Maxi Stormarknad i Ås, i Krokoms kommun i Jämtland. Det är den andra Maxi-etableringen på kort tid som statsmakterna säger nej till. Krokom fick kalla handen trots att ytorna för handel minskats med 60 procent jämfört med den ursprungliga planen.

- Det är mycket märkligt att regeringen stoppar investeringar i Jämtland, en region som behöver tillväxt, säger kommunalrådet Kjerstin Berthelsen (s) till Fri Köpenskap. Hon förklarar samtidigt att Krokoms kommun inte kommer att ge sig.

- Nu får vi börja om från början, och jag tror att de fyra kommuner som ursprungligen var kritiska till våra planer i dag är mer medvetna om att det behövs investeringar i länet, säger hon.

Detaljplanen som regeringen stoppade på torsdagen gäller det så kallade Åskorset i byn Ås i Krokoms komun. För en Maxibutik är det närmast ett drömläge, intill E 14 där en strid ström av arbetspendlande jämtlänningar och fjällturister passerar.

Krokompolitikernas vision om att dra nytta av de förbipasserande turistströmmarna har vuxit fram under tio år. Området har planlagts för såväl industrier som för bostäder och handel. Men det var först när Ica gav klartecken att man var berett att bygga en Maixbutik med 2 500 kvm säljyta för livsmedel och lika mycket för specialvaror som området blev riktigt hett. Om Ica med finansiella muskler var först på plats skulle området kunna locka annan handel och bli attraktivare att bosätta sig på, ansåg de lokala politikerna.

Länsstyrelsen i Jämtland gjorde dock tummen ned för planerna, och Boverket ansåg att Ica Maxi i Krokom skulle slå ut handeln i Östersund och stora delar av övriga Jämtland. Det hjälpte inte ens att Krokoms kommun arbetade om planen, och drog ner handelsytorna med 60 procent. Boverkets nej stod fast ändå, och på torsdagen gick alltså regeringen på länsstyrelsens och Boverkets linje.

Tidigare har regeringen sagt ja till en Coop Forum i Lillänge i Östersund. Butiken ska uppföras bara sex kilometer från den plats där Ica ville bygga en Maxi. Konsum Jämtlands vd Ulf Grahn räknar med att bygget kan starta efter sommarsemestrarna.

I slutet av april i år stoppade regeringen planerna på en Ica Maxi i Örebro. Då ansåg regeringen att kommunes analys av konsekvenserna för närboende och miljön var otillräcklig.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094