23948sdkhjf

Jansson nöjd med räntesänkning

Axfoods vd Mats Jansson säger till Svenska Dagbladet att Riksbankens räntesänkning kan ge ett ökat konsumtionsutrymme som är bra för både Sverige och Axfood.

- Riksbanken tog i ordentligt, men jag kan inte bedöma om räntesänkningen är tillräcklig. Jag tycker den här räntenivån är rimlig, säger han till tidningen.

Det var på torsdagen som Riksbanken sänkte reporäntan, som är den viktigaste styrräntan, med 50 punkter till 3 procent. Även den Europeiska centralbanken, ECB, sänkte räntan, men till 2 procent. Gapet mellan Sveriges och euroländernas ränta är därför fortfarande 1 procentenhet.

Enligt Dagens Industri räknar nu många bedömare med att Riksbanken sänker räntan ytterligare i juli.

Orsaken till gårdagens sänkning var att konjunkturen har blivit svagare, både i omvärlden och i Sverige. Kronan har stärkts, vilket dämpar inflationstrycket. Läget på arbetsmarknaden har blivit mindre oroligt, i och med att Kommunals strejk är slut och avtalet "kom in på den nivå som det gjorde", som Riksbankschefen Lars Heikensten formulerar det enligt Dagens Industri.

Räntesänkningen är också viktig för företag och kommuner som brottas med skulder.

Äggrossisten Gotlandsägg är helt skuldfria om 22 dagar, så för dem spelar sänkningen ingen större roll.

- Men många av våra underleverantörer är högt skuldsatta och för dem är det här jätteviktigt, säger företagets vd Magnus Borlin till DI.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078