23948sdkhjf

Barn i fattiga områden fetare

Vart tredje barn i de fattigaste delarna av Stockholm är fett eller överviktigt, visar en ny studie enligt flera morgontidningar.

Studien är gjord på 371 tredjeklassare i Stockholms län och visar att andelen överviktiga och feta barn är drygt fem gånger så vanligt i fattiga områden i jämförelse med de rikaste.

- Detta är en tickande folkhälsobomb, varnar Folkhälsoinstitutets chef Gunnar Åhgren enligt Metro.

Undersökningen visar att barn i fattiga områden äter sämre än barn i rika, till exempel mindre grönsaker och oftare snabbmat. Enligt gratistidningen Stockholm City är de populäraste rätterna bland barnen tacos, pizza och pasta. De minst tre populära rätterna är ärtsoppa, soppa och blodpudding.

Studien visar också att barn i fattiga områden i större utsträckning hoppar över måltider än barn som bor i bättre bemedlade områden.

Barn från rikare områden deltar också oftare i fysisk aktivitet, i de rikare områdena är andelen som motionerar 87 procent och i de resursfattiga områdena endast 50 procent.

- Det är anmärkningsvärt stora skillnader och en återspeglig av att det är stora sociala skillnader i Stockholm, säger Gunnar Åhgren enligt Metro.

Enligt Stockholm City är andelen feta barn i välbärgade områden 0 procent och de överviktiga 2,4 procent. I genomsnittligt välbärgade områden är motsvarande siffror 2,7 respektive 10,8 procent.

I eftersatta områden är andelen feta barn 6,4 procent och överviktiga 15,6 procent. I resursfattiga områden är motsvarande siffror 5,0 och 21,7.

- Det är skrämmande att man kan se skillnader i ohälsa så tidigt och tydligt. Vi undersöker nu om mödrarvårdscentraler kan få ett större ansvar för kosthållning redan när barnen är små, säger Birgitta Sevefjord (v), ansvarigt landstingsråd för folkhälsa, till Stockholm City.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.593