23948sdkhjf

Clas Ohlson ökar takten

Diversebutikskedjan Clas Ohlson presenterade på tisdagen en 12-månadersrapport som innehöll förbättringar av samtliga nyckeltal. Expansionstakten skruvas nu upp, och målet för nettomarginalen höjs.

Resultatet före skatt var 332 miljoner kronor, vilket var något lägre än förväntningarna. Omsättningen ökade med 23 procent till drygt 2, 1 miljarder. Marginalerna ökade både på brutto och nettonivå, liksom avkastning på kapital. Kassaflödet och vinsten per aktie steg och utdelningen höjs.

Clas Ohlson höjer nu nettomarginalmålet från 10 till 12 procent. Etableringstakten ökar till mellan sex och tio nya butiker per år.

Men Dagens Industri skriver att det finns moln även på Clas Ohlsons himmel: Försäljningskostnaderna har stigit med 30 procent, mer än försäljningen ökar. Det tyder på att Clas Ohlson expanderar med en långsiktig urholkning av lönsamhet.

- Det är lätt att bli fartblind och bara titta på procent. I absoluta tal är det ingen dramatik i konstandsökningen, säger vd Gert Karnberger till tidningen.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078