23948sdkhjf

Örebro kvar på Maxi-kartan

Ica fortsätter med oförminskad styrka att etablera stormarknader, trots regeringens nej till Ica Maxi i Örebro och Krokom i Jämtland. Och Örebro finns fortfarande med på Maxis framtidskarta.

- Vi vill försöka att hitta ett nytt läge i Örebro, säger Per Alvin, koordinator för etableringar på Ica Handlarnas, till Fri Köpenskap.

Hur det blir med etableringen i Krokom är mer osäkert. En Maxi-etablering förutsätter att det också blir annan handel i det så kallade Åskorset. I den senaste planen, som fick nej av Boverket och regeringen, hade Krokoms kommun dragit ner handelsytorna med 60 procent. Det gör att det inte finns utrymme för så mycket mer än en Maxi i området, som kommunen under tio år har försökt att utveckla till en handelsplats under stort motstånd från länsstyrelsen i Jämtland och grannkommuner.

- Men det är klart att vi är besvikna över att Boverket och regeringen sade nej både i Örebro och Krokom, säger Per Alvin som hoppas att det inte innebär något totaltopp för stormarknader i Sverige.

Han säger det bland annat mot bakgrund av att regeringen snart ska ta ställning till ett Maxibygge i Södertälje, som ligger vid Scaniarinken och i närheten av Coop Forum. Grannar har överklagat, men Södertälje kommun är positiv.

- Så sent som i går var en delegation från kommunen på miljödepartementet för att föra fram sina argument till varför de vill att stormarknaden byggs.

Per Alvin anser att Ica har goda argument för att fortsätta bygga ut Maxi, inte minst för att det sänker prisnivåerna på de orter där stormarknaderna byggs.

- Men jag tror kanske att vi också måste bli bättre på att argumentera i kontakterna med Boverket och miljödepartementet. Visst förstår de att vi vill bygga stormarknader, men de kanske inte riktigt har klart för sig varför. Vidare kan jag inte se att stormarknaderna skulle påverka miljö och trafiken negativt om man väger in alla faktorer.

Helst skulle Per Alvin vilja se att något oberoende branschorgan tog sig an frågan, exempelvis Svensk Handel eller Svensk Dagligvaruhandel.

- Det skulle öka styrkan om hela branschen kunde arbeta för att det ska bli lättare att etablera butiker, säger han.

Per Alvin anser också att näringsminister Leif Pagrotsky har goda skäl att ta sig an frågan ur ett konkurrensperspektiv.

- Bara förberedelserna för Maxi i Örebro har gått på ett sjusiffrigt belopp. Det är klart att företag med Icas eller Lidls finansiella muskler har råd med det, men en mindre kapitalstark entreprenör med en bra affärsidé skulle ha gått i konkurs för länge sedan om han eller hon hade tvingats att vänta i tre år på ett regeringsbeslut, slutar han.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078