23948sdkhjf

KF:s vd tror inte på bankplanerna

Enligt Svenska Dagbladet är Coop Bank nära ett haveri. Kooperativa Förbundets vd Börje Fors tror inte på en lansering. Min bedömning är att det inte blir någon bank, säger KF:s vd till tidningen.

En inställd lansering innebär att en stor del av de 700 miljoner kronor som KF investerat tillsammans med de övriga ägarna, Skandia Liv och Telia, går upp i rök.

- KF:s bedömning är att det inte finns några affärsmässiga förutsättningar för banken och inte heller någon kundnytta, säger Börje Fors till Dagens Nyheter.

Att beskedet till medlemmar och tänkbara kunder dröjt förklarar han med att de tre delägarna har olika uppfattningar om bankens framtid. - Om vi tyckt samma sak hade banken avvecklats, säger Börje Fors till tidningen.De tre delägarna har en överenskommelse som säger att de måste vara eniga om både att starta banken och att lägga ner den. Någon sådan enighet har alltså inte gått att få. Därför hamnar avgörandet hos Finansinspektionen.- Finansinspektionen har anledning att se hur vi sköter oktrojen och nu är det inspektionen som får dra slutsatsen av det, säger Börje Fors till tidningen.

I Svenska Dagbladet förnekar Börje Fors också att KF:s ekonomiska kris är så djup som personer med god insyn i organisationen bekräftat för tidningen. Han medger däremot att de ekonomiska problemen var stora under 2002.

Enligt Börje Fors ska kooperationen fortsätta att sälja ut vissa delar, exempelvis det i hemelektronikkedjan Power och en del fastigheter. Och efter alla åtgärder tror han att KF kommer att visa vinst i år.

Börje Fors berättar för Svenska Dagbladet att KF visade förlust de första fyra månaderna i år.

- Men den är halverad jämfört med i fjol, säger han till tidningen.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.091