23948sdkhjf

HUI skriver upp prognos

Handelns utredningsinstitut, HUI, går mot strömmen bland prognosmakare och skriver upp sina siffror. HUI tror numera att svensk ekonomi växer med 1,7 procent i år medan de flesta andra bedömare tror på 1 procent.

Enligt Svenska Dagbladet är det främst siffrorna över BNP-tillväxten för första kvartalet 2003 på 2,2 procent som fått HUI att höja prognosen.

- Vi vet att det finns vissa statistiska problem med kvartalssiffran, men handeln går bra. Vi har låga räntor, en stabiliserad börs, fallande inflation och ett mer stabilt säkerhetspolitiskt läge. Dessutom är värsta anpassningen efter it-bubblan över, säger HUI:s chefsekonom Robert Gidehag till SvD.

Det finns dock en rad osäkerhetsfaktorer som påverkar ekonomin negativt och gör prognosmakeriet svårt. Dit hör en starkare krona som är negativ för exporten, för låga vinstnivåer i näringslivet för att dra i gång investeringar, kommunala skattehöjningar som drar ner privat konsumtion och fortsatt stigande arbetslöshet samt budgetproblem inom statlig och kommunal sektor som begränsar offentlig konsumtion.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.067