23948sdkhjf

Kritik mot margarintest

Organisationen Konsumenter i samverkanär kritisk till hur Livsmedelsverket hanterat larmet om höga resthalter av det cancerframkallande ämnet PAH i hälsomargarinet Becel.

Bakgrunden är att organisationen lät det norska laboratoriet Niva testa margarinet. Analysen visade att halterna av PAH var höga. Livsmedelsverket sade då att man skulle göra egna tester.

Men innan dessa kom igång gjorde Niva på eget initiativ om testerna efter det att man uppmärksammats på att resultaten inte stämde med de analyser som andra laboratorier gjort.

Niva fann vid sin andra provomgång betydligt lägre värden. När detta blev känt blåste verket av larmet och därmed nya tester, skriver Svenska Dagbladet.

- Vid det nya testet använde labbet i vissa fall en trubbigare metod. Det är obegripligt att Livsmedelsverket godtar detta utan en egen utredning, säger Konsumenter i Samverkans ordförande Bengt Ingerstam till tidningen.

Verket och Niva försvarar det hela med att de halter av PAH som man letar efter är svåra att upptäcka. Analysmetoderna är inte tillräckligt fina och därmed blir felmarginalerna stora.

Niva är inte heller ackrediterat för att göra den här testerna. Problemet är enligt Livsmedelsverket att det nästan inte finns några laboratorium som är det.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063