23948sdkhjf

Salmonellasmittat kött kan finnas i 27 kommuner

Över hundra personer har insjuknat i en ovanlig typ av salmonella i södra Sverige. Personerna har ätit kebab eller kebabpizza på restaurang de senaste veckorna. Nu rekommenderar Livsmedelsverket miljöförvaltningarna i 27 kommuner att beslagta och destruera det kvarvarande köttet.

De smittade personerna har alla besökt restauranger som köpt köttråvaran från samma grossist och det mesta tyder på att utbrottet har sitt ursprung i fläskkarré som införts från Danmark, skriver Livsmedelsverket i ett pressmeddelande.

De berörda restaurangerna finns i följande kommuner: Alingsås, Svenljunga, Mariestad, Falköping, Skövde, Mullsjö, Ulricehamn, Vaggeryd, Markaryd, Tranås, Vimmerby, Vetlanda, Västervik, Oskarshamn, Nybro, Alvesta, Högsby, Värnamo, Jönköping, Nässjö, Eksjö, Växjö, Linköping, Mjölby, Vadstena, Filipstad och Ronneby.

Personer som under de senaste veckorna ätit kebab eller kebabpizza och drabbats av mag-tarmstörningar, feber eller illamående bör kontakta sjukvården för provtagning och utredning. Även om besvären har försvunnit kan smittan finnas kvar. Särskilt viktigt är det för personer som arbetar med livsmedel eller inom vården.

Utbrottet är orsakat av en ovanlig typ, Salmonella Typhimurium DT108. Den har inget samband med den salmonella som konstaterades i juni i en foderfabrik.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.172