23948sdkhjf

Butiker undersöks i jakt på campylobacter

Nu ska Smittskyddsinstitutet och Livsmedelsverket undersöka förekomsten av campylobacter i kyckling. Mellan augusti och oktober kommer cirka 550 prover att tas i livsmedelsbutiker i de fem orterna Gävle, Örebro, Borås, Halmstad och Laholm.

Parallellt kommer smittskyddsläkare i samma kommuner ta prover på patienter som söker vård för magsjuka för att undersöka om de har smittats av campylobacter.

– Hittar man campylobacter hos patienterna kommer de att få svara på en enkät där vi frågar om de ätit kyckling eller exempelvis varit utomlands. Därefter kommer vi att jämföra patientisolaten med kycklingisolaten för att se om man hittar någon matchning. Syftet är att se hur vanligt det är att campylobacter smittar människor. Campylobacter är ett växande problem. Fler människor blir sjuka på sommaren, säger mikrobiolog Hans Lindmark på Livsmedelsverket till Fri Köpenskap.

Cirka tolv procent av all färsk kyckling innehåller campylobacter. Smittad kyckling är ofarlig att äta om den är helt genomstekt.

– Det vanligaste är att man slarvar i köket och skär kycklingen på en skärbräda som man inte sköljer av innan man exempelvis skär sallad. Man för runt bakterierna på knivar och redskap, säger Hans Lindmark.

Kristina Falk

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079