23948sdkhjf

KI tror nej till euron dämpar tillväxten

Den långsamma konjunkturåterhämtningen fortsätter, skriver Konjunkturinstitutet (KI) i sin senaste prognos. KI räknar med att BNP ökar med 1,3 procent i år, 2,5 procent 2004 och 2,7 procent 2005.

Ett ja till euron påskyndar konjunkturuppgången via lägre räntor. Samtidigt tycker KI att Riksbanken bör sänka reporäntan med ytterligare 0,25 procentenheter till 2,50 procent under hösten.

Hushållens konsumtion stimuleras av låga räntor och i vissa länder av skattesänkningar. Men den svaga arbetsmarknaden i stora delar av världsekonomin och den måttligt uppdämda konsumtionen innebär att uppsvinget i konsumtionstillväxten blir relativt trögt.

Om Sverige stannar utanför valutaunionen till följd av ett nej i höstens folkomröstning kommer konjunkturuppgången att bli långsammare. Någon extra draghjälp från sjunkande långräntor är då inte att vänta. Hushållens konsumtion och investeringarna kommer att växa något svagare. BNP-tillväxten bedöms i så fall stanna vid 2,3 procent såväl 2004 som 2005, enligt KI.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079