23948sdkhjf

Fiasko hotar i Cancún

Försöken att liberalisera jordbrukspolitiken i världen kan sluta i fiasko. Blir det inget genombrott när världshandelsorganisationen, WTO, träffas i den mexicanska semesterorten Cancún, kommer världshandelsrundan, Doharundan, inte att kunna avslutas som avtalat till december nästa år.

Det är framförallt fattiga länder som Brasilien, Indien, Kina och Sydafrika som går i spetsen för en liberalisering. Bakom dem står ett 20 u-länder som nu kräver stopp för alla exportstöd till jordbruksprodukter, en kraftig bantning av de rika ländernas årliga jordbruksstöd på 2 700 miljarder kronor samt bättre tillgång till de rika ländernas marknader.

Kraven är mer omfattande än vad EU, USA och Japan är beredda att gå med på.

Enligt Dagens Industri anser EU att det kompromissförslag som lagts av WTO:s generalsekreterare är obalanserat, främst för att EU-länderna måste ge för mycket utan att få något tillbaka.

Så länge jordbruksförhandlingarna blockeras, sker heller inga framsteg på andra områden, som exempelvis inom handeln med tjänster där Sverige har stora intressen, skriver Dagens Industri.

Enligt tidningen är den enda framgången hittills i Doharundan att ge fattiga länder tillgång till billigare mediciner mot epidemiska sjukdomar, exempelvis hiv. USA har blockerat förslaget, men nu har amerikansk läkemedelsindustri fått garantier för att kringgående av patent inte ska missbrukas kommersiellt.

Mötet i Cancún hålls den 10-14 september. 146 handelsministrar från världens alla länder deltar.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.465