23948sdkhjf

Greenpeace hänger ut Coop

Tidigt på måndagsmorgonen hängde miljöorganisationen Greenpeace en 96 kvadratmeter stor banderoll med texten Coop ljuger om genmaten på Katarinahissen framför Coop:s huvudkontor i Stockholm.

Aktionen kommer efter att Greenpeace i fem dagar genomfört aktioner i en rad Coop Forum- butiker, där aktivister klistrat varningsmärken på köttvaror baserade på GMO (genmodifierade organismer).

Coop påstår att de tar avstånd från genmat som utgör en miljörisk och att deras konsumenter får tydlig information om genprodukter. Denna policy presenteras tydligt på företagets webbsida, skriver Greenpeace i ett pressmeddelande.

Enligt Greenpeace finns det dock hundratals fläskprodukter från grisar som är uppfödda på GMO-foder i Coop:s sortiment. Inga av de produkter som uppmärksammades i Greenpeaces kartläggning var märkta.

- Coop kan inte påstå att de bryr sig om miljön och att de vill ge sina kunder en valmöjlighet, och samtidigt forsätta att sälja omärkt fläsk från grisar uppfödda på genfoder, säger Dima Litvinov på Greenpeace.

Enligt Litinov är det visserligen bra att Coop erbjuder ett urval av ekologiska varor.

- Men det fråntar inte Coop ansvaret att samtidigt, i enlighet med deras policy, tydligt informera sina konsumenter om vilka produkter som är skadliga för miljön, säger hon.

Enligt en kartläggning, utförd av Greenpeace, finns det minst 204 produkter i Coops sortiment som innehåller danskt fläsk från grisar uppfödda på genmanipulerat sojafoder. I huvudsak härstammar fläskköttet från den danska fläskgiganten Danish Crown.

Trots att Coop:s ledning har medgett till Greenpeace i brev och i samtal att de är medvetna om försäljningen av GMO-baserade produkter, fortsätter Coop att sälja dem utan märkning, uppger Greenpeace.

- Vi kan inte och ska inte behöva göra Coops jobb, säger Dima Litvinov som hoppas att måndagens aktion ska få konsumenterna att tvinga Coop att följa den egna policyn.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063