23948sdkhjf

Jansson kritiserar LO-basen

Handels ordförande Ninel Jansson är starkt kritisk mot att LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin i ett utspel har tagit, vad hon anser vara, en klar ställning för euron.

- Det ingår inte i hennes uppdrag, säger Ninel Jansson till Sveriges Radios Ekoredaktion.

Utspelet görs i en debattartikel i Dagens Nyheter där LO-basen tillsammans med fack- och näringslivsföreträdare bland annat skriver att ett ja innebär en ökad säkerhet för löntagarna.

Wanja Lundby-Wedin förnekar dock i en intervju med Ekot att artikeln innebär ett ställningstagande för euron och att den visar att hon kommer att rösta ja till euron. Lundby-Wedin anser vidare att det är alltför stor fokusering på hur hon själv ska rösta den 14 september.

Ninel Jansson anser att det inte går att tolka artikeln i Dagens Nyheter på något annat sätt än att LO-basen säger ja till euron.

– Jag förstår inte hur hon kan skriva under den där artikeln. Jag är oerhört besviken på henne. Hon har ett helt annat uppdrag. Hon har LO-kongressens uppdrag att LO ska vara neutralt, då ska hon förträda det. Det gör hon inte nu, säger Ninel Jansson.Enligt Ninel Jansson innebär Wanja Lundby-Wedins agerande att hon sätter sig i knät på Göran Persson.

- Det är ganska anmärkningsvärt. Det är nog första gången en LO-ordförande har tagit ställning för partiledningen istället för medlemmarna. Jag har då inte varit med om det. Hon har större behov av att vara överens med Göran Persson än att vara det med sina medlemmar.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062