23948sdkhjf

Ahold hotas av skattesmäll

Den argentinska skattemyndigheten har eftertaxerat krisdrabbade, holländska detaljhandelsjätten Royal Aholds dotterbolag Disco för 45 miljoner euro. Så länge schismen är olöst blockeras försäljningen av affärskedjan Disco, skriver den holländska affärstidningen NRC Handelsblad.

Ahold har själv inte offentliggjort skattemyndigheternas krav, och detsamma gäller den finansiella undersökning som inleddes förra året.

Enligt Amsterdambörsens, Euronexts, regler måste noterade företag offentliggöra kurskänslig information. Det var först i på fredagen som en talesman för Ahold bekräftade att det finns ett krav på 45 miljoner euro. Initierade källor i Argentina uppger att kravet i verkligheten är dubbelt så högt.

Enligt Aholds talesman har koncernen inte offentliggjort schismen därför att det rör sig om en affärsmässig skillnad i synen mellan Ahold och den argentinska skattemyndigheten, skriver NRC Handelsblad.

För Ahold innebär schismen med den argentinska skattemyndigheten ett nytt bakslag i Sydamerika. Koncernen försöker lösa bokföringsskandalen och sänka skulderna, bland annat genom att sälja alla bolag i Sydamerika.

Ahold har en nettoskuld på 12 miljarder euro.Ahold har överklagat skattemyndighetens krav, som lett till en blockad av försäljningen av Disco.

-Vi har en annan åsikt än den argentinska skattemyndigheten. Vi ser det intesom en blockad på försäljningen av vårt dotterbolag, säger talesmannen.

Ahold ska i dag, måndag, lämna in ett överklagande till den argentinska skattemyndigheten.

Lokala skattespecialister uppger att Ahold i vilket fall som helst måste betala 45 milj euro. Om Ahold sedan får rätt betalarskattemyndigheten tillbaka pengarna.

Konflikten gäller förhandlingsbara lån som Disco tagit upp.Skattemyndigheten anser att Ahold missbrukat den fiskala friställningen när man sedan köpt tillbaka lånen.

Royal Ahold äger halva svenska Ica Ahold, som driver de svenska Ica-butikerna.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062