23948sdkhjf

SLV vill pröva tårtsmitta

Det blev inget åtal mot tårtbagerskan i Västra Götaland som smittade 150 personer med halsfluss. Nu kräver Livsmedelsverket, SLV, att åklagaren prövar ärendet på nytt, skriver Göteborgs-Posten.

I augusti lades förundersökningen ned, sedan åklagaren ansåg sig inte kunna bevisa att kvinnan bakat tårtorna i någon yrkesmässig hantering. Åklagaren ansåg att det mesta talade för att produkterna såldes till umgängeskretsen, eller som livsmedelslagen uttrycker det: till en sluten krets.

Miljökontoret i Marks kommun hade pekat på att villaköket inte var någon godkänd livsmedelslokal. En inspektion visade också att kvinnan förvarat tårtorna för varmt, bakat trots sår på ett finger, hade husdjur i köket och använde begagnade kartonger.

Därför bad de Livsmedelsverket om hjälp med att tolka lagen för att kunna överpröva det nedlagda åtalet.

Livsmedelsverket är angeläget om att ärendet tas upp för ny prövning, skriver myndigheten i sitt yttrande till åklagarkammaren i Borås. Livsmedelslagen gäller visserligen inte enskilda hushåll, men verket anser att det råder en sträng tolkning om vad som ska anses vara försäljning till en sluten krets.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063