23948sdkhjf

Narvesens "slavkontrakt" upprör

Narvesens franchisetagare i Norge känner sig hotade av dryga böter och rättslig förföljelse i de nya kontrakt som infördes i fjol. Många som driver kioskerna har fått en orimlig arbetsbörda och tvingas slita hårt för att få verksamheten att gå ihop, skriver Handelsbladet FK.

Enligt tidningen är missnöjet utbrett, men ingen av dem som intervjuas vågar framträda med namn. Av Narvesens franchisekontrakt framgår nämligen att den som berättar om problem i exempelvis media kan straffas med 50 000 kronor i böter. Enligt Narvesen är det dock en klausul som endast tillämpas i undantagsfall.

Av tidningens kartläggning framgår att franchisetagarna ofta har en orimlig arbetsbörda, och att de måste slita hårt för att överhuvudtaget få verksamheten att gå ihop. En familjefar vittnar om att han endast haft ledigt tre helger under hela sommaren. Att anställa skulle bli för dyrt, möjligtvis med undantag av 16-17-åringar som har låga löner.

Enligt direktör Torstein Schröder på Narvesen är dock de flesta nöjda, något som enligt honom kom fram nyligen under ett möte med Förhandlarföreningen.

- Men vi vet att det inte är möjligt att alla är nöjda i en introduktionsfas, säger han till tidningen.

När Narvesen införde de nya franchisekontrakten i fjol avrådde Kristin Wold på Kiro Regnskap og- konsulentservice sina klienter bland kioskinnehavarna att godta avtalen.

Avtalen är en gammaldags slavkontrakt från feodalsamhället som säkrar koncernen kortsiktig vinst utan risk [...] Vi är skakade över de nya avtalen som Narvesen vill tvinga på innehavarna [...] Detta är faktiskt det värsta vi någon gång har sett, skrev hon i ett brev till sina klienter.

Trots det, skrev de flesta på kontrakten.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078