23948sdkhjf

Kommuner får fortsatt tillsynsansvar

Ansvaret för livsmedelstillsynen blir kvar hos kommunerna. Det kommer jordbruks- och konsumentminister Ann-Christin Nykvist att föreslå i den departementspromemoria som kommer i höst.

- Tillsynen ska bli bättre och enhetligare över hela landet. Men jag är realist, jag vill lägga fram genomförbaraförslag, sade Nykvist som talde på Livsmedelsdagarna i

Tylösand på torsdagen. Hon framhöll även livsmedelsföretagens ansvar för hygien och kvalitet genom en god egenkontroll.När det gäller utbrotten av salmonella vill jordbruksministern främst tackla dem via EU-samarbete. Nya regler somockså gäller så kallade köttberedningar förbereds.

- Det är inte acceptabelt att vi får in salmonella via importen, sade hon.

Inom regeringen har Nykvist bildat en grupp tillsammans med miljöminister Lena Sommestad och folkhälsoministerMorgan Johansson för att bland annat arbeta med det begynnande fetmaepidemin. Mottot för arbetet är Mat för ettbättre liv.

Ann-Christin Nykvist sade att hon var mest oroad över hur fetman utvecklades bland svenska barn. Menfetma är också en klassfråga, menade hon.– Det är de som har det sämst ställt som blir mest överviktiga.Ann-Christin Nykvist tog även upp euron i sitt anförande.

- Den gemensamma valutan är viktig för livsmedelsexporten. Med de nya EU-staterna kommer euron så småningom att användas av 400 miljoner konsumenter. Det är en marknad som svenska livsmedelstillverkare får svårare än konkurrenterna i andra länder att nå om vi inte har samma valuta, sade hon.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079