23948sdkhjf

"Prisfixering – ett växande problem"

- Är det bara upp till butikerna att ta ansvar för att informera om att det finns bra svensk mat? undrade Bodil Eriksson, vice vd i Axfood när hon talade vid Livsmedelsdagarna i Tylösand på torsdagen. Hon tyckte att de svenska konsumenternas allt större fixering vid priserna var ett växande problem.

– Hemköp har drivit kvalitet och miljöaspekter och var en föregångare i fråga om ekologisk mat. Men det har integivit någon fördel hos konsumenten sade Bodil Eriksson. I stället får butikerna ett svinn för att kunderna inteväljer ekologiska produkter. Då kan det bli så att vi till slut inte har råd att tillhandahålla dem.

Hon välkomnade ändå självklart att det numera finns gott om lågprisbutiker, men varnade för lågprisets baksida:blir prisfokuseringen för stor kommer även butiker som inte har lågpriskoncept att närma sig dessa och överge gamla käpphästar.

Bodil Eriksson beklagade att kunskap om mat och råvaror sjunkit. Trots att vi är världsledande i fråga omkokboksutgivning så är hemkunskap i stort sett borta ur skolschemat. Förr fanns det husmödrar med en kompromisslös syn på råvarornas kvalitet.

- Den kunskapen finns inte nu, sade hon och exemplifierade:

– Påfallande många samtal till vår kundtjänst handlar i dag om problem som uppstått genom felaktigt hanterande avråvaran och vittnar om låg kunskapsnivå. Är det skolan, samhället eller handeln, eller konsumenterna själva som bär ansvaret för att kunskaperna om livsmedel ökar? undrade hon.

Bodil Eriksson gick emot konsumentminister Ann-Christin Nykvist som talade strax innan när det gälldelivsmedelstillsynen. Nykvist vill att den ska vara kommunal även i fortsättningen.

– Den bör vara statlig och inte kommunal, sade Eriksson. Vi vill ha en enhetlig tillsyn och en nationell standard i alla Sveriges butiker.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.064