23948sdkhjf

Konjunkturuppgången ett faktum

Om svenska folket säger nej till euron blir det en tillfällig osäkerhet på finansmarknaderna efter nästa söndag. Konjunkturåterhämtningen är ett faktum i Sverige medan den internationella återhämtningen går lite mer knackigt. Och svensk ekonomi slår euroland.

Det var budskapet när Nordeas konjunkturbedömare på torsdagen presenterade sin prognos, skriver Dagens Industri och Svenska Dagbladet.

Nordeas analys ligger i linje med andra konjunkturbedömare, och bygger på en svensk uppgång, driven av konsumtionsintriktade hushåll och något bättre utsikter för näringslivet.

Nordea spår att det även är slut med räntesänkningar, såväl i Sverige som i euroland och USA. Den svenska räntan väntas tvärtom höjas i början av nästa sommar.

Efter ett EMU-nej nästa söndag räknar Nordeas analyschef Jörgen Appelgren med att det på sin höjd blir en korvarig oro på de finansiella marknaderna. Han jämför med det danska EMU-nejet 2000 då marknadsreaktionerna blev måttliga.

Om det däremot skulle bli ett ja har Nordea räknat fram att det långsiktigt kan öka tillväxttakten i Sverige med mellan 0,1 och 0,2 tiondels procentenheter.

Nordea tror på en BNP-tillväxt på 2,5 procent 2004 och 2,9 procent 2005. I likhet med SEB tror dock banken att regeringen får svårt att klara överskottsmålet i de offentliga finanserna på 2 procent av BNP.

Nordea räknar dock med att regeringen Persson sitter kvar, men att politiska åtgärder måste till för att förbättra de offentliga finanserna.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078