23948sdkhjf

Moberg: Vi vill ha majoritet i Ica

Nederländska detaljhandelsjätten Royal Ahold vill bli majoritetsägare i svenska Ica Ahold, ett bolag som man i dag är hälftenägare i. Det avslöjar Royal Aholds nye koncernchef Anders Moberg i en intervju med Dagens Nyheter. Koncernens nya strategi reser även frågor kring Icas samarbete med danska Netto och de lågprisbutiker man öppnat i södra Sverige.

Enligt DN vill Anders Moberg konsolidera Ica in i Royal Ahold.

- Det tror jag även vore bra för Ica, för det är inte en helt optimal situation vi har i dag, säger han till tidningen.Då måste Royal Ahold köpa de 30 procent av aktierna som ägs av Ica-handlarna via deras förbund eller de 20 procent som är i norska affärsmannen Stein Erik Hagens ägo. En sådan tänkt affär har Ahold tagit med i sin finansiella planering, enligt Moberg.Ica Förbundet äger i sin tur tio miljoner aktier i Royal Ahold och Anders Moberg skulle gärna se att det gick in som ännu större ägare i bolaget.

- Det skulle kännas skönt att ha en detaljhandlare i stället för bara institutioner som ägare, anser han.Därmed flaggar han för en uppgörelse liknande den som gjordes i början av 2000, när Royal Ahold köpte in sig i Ica. Handlarna fick bra betalt för att sälja sin andel, men förband sig att återinvestera en stor del i den nederländska koncernen.

Den tredje delägaren i Ica Ahold, Sten Erik Hagen, säger i en kommentar till Dagens Naeringsliv att han anser att de tre parterna bör sätta sig ner och diskutera situationen under hösten. Om Ica Förbundet vill sälja sin andel i Ica Ahold är han själv intresserad av att köpa.Anders Moberg säger till Dagens Nyheter att han inte riktigt har satt sig in i planerna på att börsnotera Ica.

- Men jag förstår att de vill skapa värde på sina tillgångar. Kanske skulle de tänka på att bli storägare här i stället?, säger han till tidningen.

I Royal Aholds framtidsstrategi, som Anders Moberg drog upp riktlinjerna för på bolagets extrastämma, är det tveksamt om företaget ska satsa på små servicebutiker och lågprishandel.

- Det som traditionellt definieras som discount, lågprishandel, behöver ett helt annat supportsystem än det vi har, säger han till Dagens Nyheter.

Detta har, enligt tidningen, direkt bäring på hälftenägda Ica Ahold. Bolaget samarbetar med danska lågpris-kedjan Netto och har öppnat flera butiker i södra Sverige.

Anders Moberg vill dock inte ta ställning till om det samarbetet ska avbrytas.

- Vi är medvetna om att detta är ett segment som tar marknadsandelar och det är för tidigt att utvärdera samarbetet med Netto. Jag har andra saker som har högre prioritet, säger han till DN.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093