23948sdkhjf

Nya protester mot Mobergs lön

Två stora holländska pensionsfonder, PGGM och ABP, har skriftligen protesterat mot de ersättningar som ska betalas ut till Royal Aholds nye vd Anders Moberg.

Enligt brevet, som citeras av internationella finanstidningar vänder sig fonderna både mot sättet som aktieägarna fick reda på ersättningsnivåerna och det faktum att Moberg både har en hög lön, som kan variera, och en hög fallskärm.

Moberg kommer att tjäna 3 miljoner euro per år vilket gör honom till en av Nederländernas bäst betalada vd:ar. Enligt Financial Times kan de sammanlagda ersättningarna per år bli så hög som 10 miljoner euro per år.

Mobergs begärda lön och andra villkor presenterades på Royal Aholds extrastämma förra tisdagen. Aktieägare uttryckte sin ilska, men enligt Progressive Grocer hotades de från försök att fördröja tillsättningen, och även Anders Moberg hotade att dra tillbaka sin kandidatur om han inte fick igenom sina krav.

I slutändan godkände stämman hans kandidatur, men ABP förklarade att man röstade på honom enbart för att man fruktade vilka följder det kunde få för Royal Ahold om en vd inte blev utsedd.

I tisdagens brev uppger de båda pensionsfonderna att Royal Ahold avslöjade Mobergs ersättning i sista minuten, och att alla de aktieägare som stödde honom på förhand och röstade via fullmakt inte hade tillgång till informationen.

"Vi betraktar en sådan procedur som slarvig. Det här skapar bad will bland aktieägarna" skriver pensionsfonderna enligt Progressive Grocer som fortsätter att citera brevet:

"Mycket av förtroendet har förlorats och att reparera det måste ges hög prioritet. Med tanke på förra veckans händelser är det tvivelaktigt om Ahold gör det".

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063