23948sdkhjf

Kassabiträden stal pengar

Två före detta anställda på Ica Supermarket Ringen på Södermalm i Stockholm har åtalats misstänkta för att ha stulit minst 300 000 kronor när de suttit i kassan.

Så mycket som en miljon kronor kan de ha förskingrat, trots rånsäkra kassasystem och att alla transaktioner registreras, skriver tidningen Mitt i Södermalm.

Den här typen av brott har exploderat under de senaste två åren, enligt Bernt Mollenberg, ägare till Promota Security, som anlitades av butiksägaren för att klara upp brotten.

Köpmannen Ulf Holmström tog över butiken i juni i fjol och upptäckte snabbt att det inte stod rätt till. Svinnet, som brukade ligga på 1,7 procent, hade ökat till 4 procent. Mersvinnet uppgick till cirka en miljon kronor under en halvårsperiod.

Han kontaktade säkerhetsföretaget som gick igenom kvitton och fattade därefter misstankar mot några i personalen. Säkerhetspersonal låtsades handla hos de misstänkta och fann att köp makulerades.

– Personerna som gör detta har på ett mycket sofistikerat och planerat sätt lyckats manipulera systemet så att det inte syns något konstigt i redovisningen, säger Bernt Mollenberg till tidningen.

Hans tips till butikerna för att komma åt den här typen av brott är att skärpa internkontrollen med återkommande kassarevisioner samt informera personalen om butikens säkerhetssystem.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063