23948sdkhjf

Medborgargarde grep Ica-tjuv

När inbrottstjuven slog till mot Ica Lahtis var ägare och kunder beredda. Ett 20-tal personer begav sig ut i natten på tjuvjakt och efter fem timmars biljakt grep medborgargardet en misstänkt i Pajala, skriver Norrbottens-Kuriren.

Lena Lahti Snell i Pajala driver tillsammans med systern Anette en butik i Kaunisjoensuu, två mil norr om Pajala vid finska gränsen. I augusti hade butiken inbrott två gånger, inte vid något av tillfällena ryckte polisen ut.

Då får vi skydda oss själva, resonerade systrarna Lahti, och ett medborgargarde bestående av uppemot 20 personer bildades av både svenska och finska kunder och närboende.

Natten mot lördag gick larmet och bara några minuter senare var förste man på plats, några minuter senare kom allt fler. Medborgargardet jagade den misstänkte tjuven

som till sist gav upp och stannade på en parkering i Pajala. Där hölls han kvar tills polisen kom och förde honom till polisstationen.

Polisen ser på händelsen med blandade känslor.

– Visst är det bra om vi får hjälp när vi har så ont om resurser. Men samtidigt utsätter sig de alla för en viss risk. Det finns en överhängande fara om allmänheten börjar ingripa på detta sätt, vad händer när man träffar på grova våldsbrottslingar? säger Mikael Norén, vakthavande befäl på polisen i Luleå till Norrbottens-Kuriren.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062