23948sdkhjf

Banken raderar Icas vinst

Icabanken har raderat hela Ica nettovinst för årets första sex månader. Ica söker nu en svensk partner som vill köpa halva banken, skriver Dagens Industri.

Ica visade förra året sitt bästa resultat hittills, men i dag är bilden en annan. Rörelseresultatet för årets första sex månader uppgår till 268 miljoner kronor, en halvering jämfört med samma period i fjol. Nettoresultatet blev en förlust på 11 miljoner kronor.

Enligt halvårsrapporten har Icabanken hittills i år gjort en förlust på 106 miljoner kronor. Till det kan läggas fjolårets förlust på 174 miljoner kronor samt investeringar på cirka 280 miljoner.

Under året har Ica haft diskussioner med tänkbara svenska partner.

– Vårt engagemang i Icabanken är långsiktigt och vi avser inte att sälja hela banken. Men vi kan tänka oss ett delägarskap på 50 procent, säger Kenneth Bengtsson.

Något som ytterligare tynger Icakoncernen är verksamheten i Litauen. Den baltiska verksamheten gick totalt med en förlust på 84 Mkr.

Resultaten är enligt DI vikande eller negativa i samtliga verksamhetsgrenar i halvårsrapporten. Det gäller även Sverige, Norge, Danmark och restauranggrossiströrelsen. Men det oroar inte Kenneth Bengtsson.

– Det beror på tillfälligheter som vi räknar med att ta igen under andra halvåret, säger han och poängterar att kärnverksamheten går bra.

Ica-banken startade i februari 2002 och har 3,7 miljoner kunder i kraft av Icakortet. Av dessa är det 1,4 miljoner kunder som sparar på något av de konton som är knutna till kortet.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063