23948sdkhjf

Rusning efter billig dansk sprit

I går, onsdag, var det rusning i danska sprit- och livsmedelsbutiker, sedan Danmark sänkt spritskatten med 49 procent. Många reste över sundet för att handla billig alkohol, rapporterar morgontidningarna i Stockholm.

- Det är mycket kunder i butiken i dag och jag skulle tro att dagsomsättningen fördubblas jämfört med en vanlig dag. De allra flesta är svenskar. De handlar kanske dubbelt så mycket sprit som tidigare, säger Henrik Nielsen, butiksanställd i Helsingør Vinhandel, till Dagens Industri.

Enligt Svenska Dagbladet kommer det dock att dröja innan de svenska alkoholskatterna sänks. Den motion från sex socialdemokrater som blev känd på onsdagen har svagt stöd i rörelsen. Partisekreteraren Lars Sternkvist säger dock att regeringen på sikt måste vara beredd att sänka skatten.

Övriga tunga socialdemokratiska politiker som tidningen har talat med anser att frågan först måste analyseras ordentligt.

- Visst är det ett problem att våra grannländer sänker. Frågan är om vi kan hålla uppe skatterna. Jag vill det, men om det inte räcker för att klara den restriktiva alkoholpolitiken måste vi kanske tänka om, anser Marianna Carlström.

Efter Danmarks skattesänkning är alkoholskatten för 70 centiliter sprit 52 kronor i Danmark jämfört med 140 i Sverige. Högst skatt har Norge med 189 kronor och lägst är den i de tre baltiska länderna där skatten endast är 24 kronor. Tysklands skatt är 33 kronor per 70 cl, och är alltså fortfarande högre än Danmarks.

I maj i år väntas Estland, Lettland och Litauen bli medlemmar i EU, vilket ytterligare sätter press på den svenska handeln med alkoholhaltiga drycker och den svenska bryggerinäringen.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063