23948sdkhjf

Härva på Systembolaget växer

Samtidigt som de svenska alkoholskatterna och det svenska starköls-, vin- och spritmonopolet sätts i fråga avslöjar Dagens Nyheter att den misstänkta muthärvan på Systembolaget växer. Upp emot 70 personer kan nu knytas till en av leverantörerna, skriver tidningen.

Enligt DN har en lista med namn och kontonummer beslagtagits och finns i polisutredningen. Det kan röra sig om såväl butikschefer som anställda på huvudkontoret.

- Givetvis har vi förstått att omfattningen är större än våra interna utredningar först visade. Det pågår en förundersökning och den sker under största sekretess. Vi har förtroende för att polis och åklagare sköter sitt jobb på bästa sätt. Vi avvaktar utredningen, säger Systembolagets vice vd Mikael Wallteg till tidningen.

Han slår dock fast att den leverantör som mutat anställda i Systembolaget inte kan vara kvar hos oss. Anställda som tagit emot mutor kan heller inte behålla jobbet.

Mikael Wallteg och Systembolagets vd Anitra Steen beslutade i vintras att med kort varsel avskeda tio butikschefer. Utredningen om misstänkt mutbrott inleddes sedan Systembolaget polisanmälde sju av dem. Hittills har fyra personer delgivits misstanke om brott. Andra har gjort upp i godo med företaget, och flera strider för sina jobb i Arbetsdomstolen. En butikschef har fått tillbaka sitt jobb.

Enligt Dagens Nyheter har några av de misstänkta anklagats för att bland annat ha medverket till att leverantörerna har stödköpt sina egna varor. Tidningen skriver också att ingen av dem som hittills har polisanmälts anklagas för att ha tagit emot pengar.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.065