23948sdkhjf

Kraftig ökning av spritinförsel

Införseln av starksprit från utlandet till Sverige har ökat med 25 procent sedan den 1 januari. Då höjdes införselkvoterna från två till fem liter starksprit, enligt färska siffror från Stockholms universitet. Efter de kraftiga skattesänkningarna i Danmark den 1 oktober väntas en ytterligare ökning. Än mer kan väntas när de baltiska lågskatte- länderna blir medlemmar i EU i maj 2004.

Det som ytterligare talar för en kraftig ökning av införseln är att införselkvoterna i praktiken blir fria från den 1 januari.

- Om vi inte sänker alkoholskatten riskerar vi Systembolagets framtid. Det blir en rush fram och tillbaka över gränserna. Vi får en halvlegal handel med införd alkohol, som inte tar hänsyn till minderåriga. Det förekommer nu i Skåne, säger Håkan Leifman, forskare vid Stockholms universitets centrum för socialvetenskaplig alkohol- och drogforskning, Sorad, till Svenska Dagbladet.

Sedan 1996, året efter EU-inträdet, har konsumtionen ökat från 8 liter ren alkohol per person och år till 10 liter. Det gör att Sverige närmar sig de genomsnittliga nivåerna inom EU. Enligt alkoholforskarna börjar också svenskarna att få kontinentala alkoholvanor, som innebär att vindrickandet dominerar. I fjol svarade vinet för nästan 40 procent av all alkoholkonsumtion. Tidigare dominerade ölet.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094