23948sdkhjf
Logga in eller skapa för att spara artiklar
Få tillgång till allt innehåll på Fri Köpenskap
Ingen bindningstid eller kortinformation krävs
Gäller endast personlig prenumeration.
Kontakta oss för en företagslösning.

Strid om orsak till cesium i älgkött

Det råder delade meningar om varför cesiumhalten i älgkött varierar.

En teori är att orsaken är den goda svamptillgången: cesium 137 ansamlas i svamp och älgarna är mycket förtjusta i svamp. En annan hypotes är att älgarna under varma somrar håller till i skogen och äter vattenväxter och blåbär, som innehåller mer cesium än födan på kalhyggena, skriver Svenska Dagbladet.

Nyligen uppmättes cesiumhalter på 4 000 becquerel per kilo från en älg som skjutits i Västerbotten. Gränsvärdet för viltkött som ska säljas är högst 1 500 becquerel.

Bakgrunden till att växter och älkkött innehåller cesium är Tjernobylkatastrofen som inträffade 1986, då ett kärnkraftshaveri i dåvarande Sovjetunionen ledde till att radioaktivt nedfall hamnade i svenska skogar och marker.

BREAKING
{{ article.headline }}
0.111|