23948sdkhjf

Gamla hönsburar blir olagliga

De 30-tal svenska äggproducenter som ifrågasatt lagparagrafen om krav på inredda hönsburar måste nu troligen ge sig.

Detta eftersom Sveriges förändring av djurskyddslagen blivit EU-godkänd och Jordbruksverket slutat att ge dispenser för gamla burar.

Från den 1 januari är det ett lagbrott att hålla värphöns i trånga burar.

Fortfarande lever 800 000 höns på det viset trots att äggproducenterna har haft femton år på sig att bygga om stallarna.

När Jordbruksverket förra året beslöt att stoppa alla dispenser för trånga burar med hänvisning till en ny lagparagraf om större burar med sittpinne, sandbad och rede överklagades det beslutet av 34 äggproducenter.

Att värphöns skulle få gå fritt skrevs in i djurskyddslagen redan 1988 som dåvarande statsminister Ingvar Carlssons 80-årspresent till författarinnan Astrid Lindgren.

Hönsens nya liv skulle vara verklighet 1999, men senare gavs producenter rätt till dispens till och med 2003.

Under tiden lanserades idén om den större inredda buren, ett alternativ som skrevs in i djurskyddsförordningen 1997.

Men den paragrafen godkändes aldrig av EU ansåg de 34 äggproducenter som på den grunden överklagade Jordbruksverkets beslut om stoppade dispenser. När länsrätten i Jönköping gav producenterna rätt överklagades domen i sin tur av Jordbruksverket.

Det är det överklagandet som verket på tisdagen drog tillbaka efter besked att paragrafen är EU-godkänd och att lagen därmed gäller, skriver Dagens Industri/Tidningarnas Telegrambyrå/Sydsvenska Dagbladet.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063