23948sdkhjf

Listeria vanligast i rökt och gravad fisk

Bakterien listeria är vanligast i rökt eller gravad fisk. Det visar en kartläggning som Livsmedelsverket och Sveriges kommuner gjort tillsammans.

Under 2001 analyserades 3 439 prov av ätfärdiga rätter, dessertostar, charkuterier, delikatesser och rökt eller gravad fisk. I 74 prov, två procent av proven, hittades bakterien.

Vanligast var listeria i gravad fisk, 15 procent. Därefter kom kallrökt fisk, åtta procent, och varmrökt fisk, tre procent.

- Förklaringen till detta är troligen att gravningen inte omfattar något steg där bakterien avdödas. Temperaturen vid kallrökning räcker inte heller till för att ta kål på bakterien, kommenterar mikrobiolog Åsa Rosengren, Livsmedelsverket, i ett pressmeddelande.

Bakterien växer dubbelt så snabbt vid åtta grader som vid fyra grader. Livsmedelsverket rekommenderar därför att rökt eller gravad fisk förvaras i högst fyra grader och inte längre än tre veckor.

- I många fall brister det i kylförvaringen. Riksprojektet visar att 40 procent av fiskproverna förvarades vid temperaturer över fyra grader och så stor andel som 15 procent över åtta grader, säger Åsa Rosengren.

Bakterien orsakar sjukdomen listerios, som främst drabbar gravida, äldre eller personer som har nedsatt immunförsvar. Gravida kan få missfall eller föda barn med svår sjukdom. Hos vuxna uppstår influensaliknande symptom som kan övergå i blodförgiftning eller hjärnhinneinflammation.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094