23948sdkhjf

Barnmatstillverkare avvaktar amningsråd

Livsmedelsverket gick förra veckan ut med rådet till nyblivna mammor att amma spädbarn i sex månader, och först därefter komplettera med annan föda. Tidigare var rekommendationen att man skulle börja med smakportioner vid fyra månaders ålder.

Frågan är angelägen för tillverkare av barnmat som måste ändra sin datering på burkarna. Det får inte längre stå "från fyra månader".

- Vi har redan ändrat dateringen i 155 länder, där WHO:s råd funnits i två år. Nu väntar vi bara på ett besked från Livsmedelsverket. Vi är redo att ändra dateringen, säger Marielouise Elmgren, informatör på Nestlé, till GP.

Ändringen är en följd av en rekommendation från Världshälsoorganisationen, WHO. Enligt Göteborgs-Posten har frågan dock skapat ilska och förvirring. Barnläkare och bvc-sköterskor har de senaste dagarna blivit nerringda av oroliga och upprörda föräldrar som inte vet vilket amningsråd som väger tyngst.

- Det här är ingen bra förändring. Vi råder våra bvc-sköterskor att fortsätta med fyramånadersgränsen eftersom vår erfarenhet är att barn är mottagliga för nya smaker vid den åldern. Underlaget för det nya beslutet är inte tillräckligt starkt, säger Thomas Arvidsson, barnhälsovårdsöverläkare för Göteborg och södra Bohuslän.

Den inställningen delar han med sina kollegor i Västsverige och i Stockholm.

Livsmedelsverket ångrar i dag att man gått för snabbt fram och att det inte är bra att förankringen i barnhälsovården är så dålig.

- Normalt ändrar vi ju inte på en redan bra rekommendation, men eftersom Sverige varit drivande i frågan internationellt var det omöjligt att inte vi också skulle göra detsamma. Hade Sverige varit en isolerad ö så hade vi nog inte gjort förändringen till sex månader, säger Åsa Brugård Konde på Livsmedelsverket.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.501