23948sdkhjf

Fortsatt förlust i Coop Sverige

Åtgärderna för att förbättra Coop Nordens resultat har börjat ge verkan, även om det fortfarande är röda siffror i dotterbolaget Coop Sverige.

Moderkoncernens rörelsevinst för årets åtta första månader uppgick till 326 miljoner kronor. Samma period förra året blev vinsten 190 miljoner kronor.

Rörelseresultatet under andra tertialet, maj-augusti, uppgick till 411 miljoner kronor, jämfört med 165 miljoner kronor.

De besparingsprogram som sjösatts väntas ge effekt inom de närmaste 18 månaderna.

– Vi är ännu i början av en lång och tuff seglats för att göra Coop Norden till en lönsam koncern, säger koncernchef Svante Nilsson. Därför känns det bra att kunna konstatera att vi verkar vara på rätt kurs även om vi har lång väg kvar till målet, säger han i ett pressmeddelande.

Koncernens totala försäljning i Norden ökade under årets första åtta månader med 3,1 procent till 56,6 miljarder kronor. Det berodde dels på högre försäljning, dels på försäljningen av margarinverksamheten i Norge som bidrog med 131 miljoner kronor.

Coop Sveriges rörelseintäkter ökade 1,9 procent till 18,8 miljarder kronor. Samtidigt redovisas en rörelseförlust på 80 miljoner kronor, vilket är 133 miljoner kronor lägre än föregående år.

Coop Danmarks rörelseintäkter ökade till 21,6 miljarder danska kronor, från 21,0 miljarder. Rörelseresultatet uppgick till 160 miljoner danska kronor, en ökning med 77 miljoner.

För Coop Norge ökade rörelseintäkterna 11,7 procent till 9,8 miljarder norska kronor. Rörelseresultatet uppgick till 234 miljoner norska kronor, en ökning med 131 miljoner.

– Vi i koncernen är nu fokuserade på att omstrukturera för att dra fördel av de möjligheter som en nordisk samordning kan ge, säger Svante Nilsson. Det kommer att innebära minskade kostnader och stärkt effektivitet. Det är ett genomgripande arbete som innefattar många människor. Vi håller ett högt tempo och har till exempel vår nya inköpsorganisation på plats inom kort, säger Svante Nilsson.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079