23948sdkhjf

Rådslag om livsmedelsindustrin

Jordbruksminister Ann-Christin Nykvist och näringsminister Leif Pagrotsky har bjudit in delar av den svenska livsmedelsindustrin till ett rådslag.

Branschen representeras av LRF, Livsmedelsföretagen, Livsmedelsarbetareförbundet, Jordbruksverket, Livsmedelsekonomiska institutet, ISA och Exportrådet.

Att döma av de uttalanden som Nykvist och Pagrotsky gör i ett pressmeddelande ska samtalen att fokusera på exportmöjligheter och jordbrukets konkurrenskraft.

- Vi måste bli bättre på att se de möjligheter som finns på andra marknader, säger Leif Pagrotsky.

Livsmedelssektorn är Sveriges fjärde största industrinäring ochsysselsätter omkring 60 000 personer. Små ochmedelstora företag dominerar, och på en tioårsperiod har exporten fyrfaldigats.

Den största exportören är statliga Vin & Sprit vars Absolut Vodka har fortsatt sitt segertåg världen över. Omkring 15 procent av de skånska böndernas veteskörd går åt för att framställa denna absoluta exportframgång, skriver Vin & Sprit i ett pressmeddelande där man också rapporterar att omkring 200 gårdar nu har börjat sått höstvete till nästa års tillverkning av vodkan. Sammanlagt behövs det 80 000 ton vete som körs till fabriken i Åhus där all Absolut tillverkas.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062