23948sdkhjf

Butiker måste handikappanpassas

Regeringen väntas i dag fatta beslut om att offentliga miljöer som butiker, restauranger, bibliotek, gator och torg ska göras tillgängliga för funktionshindrade.

Boverket utfärdar föreskrifterna, som ska börja gälla från den 1 december i år och vara genomförda till 2010, rapporterar Sveriges Radios Ekoredaktion.

Både den yttre och inre miljön måste förändras så det går att komma fram med rullstol, rollator och barnvagn, att det finns automatiska dörröppnare, att porttelefoner, ringklockor och bankomater sitter på en höjd, som kan användas av alla.

Höga trottoarkanter vid övergångsställen ska byggas bort, trappsteg in till butiker och andra inrättningar ska också tas bort.

– Verksamhetsutövare blir skyldiga att se till att deras lokaler är tillgängliga och att man ska göra allting som är enkelt att göra. Till exempel att sätta upp en ramp, se till att det finns bra belysning och se till att man inte snubblar, säger miljöminister Lena Sommestad till Ekot.

Det kommer att finnas en form av sanktionsmöjlighet mot den som inte följer reglerna, men samtidigt heter det att ”de ekonomiska konsekvenserna inte får bli orimligt betungande ” för fastighetsägaren eller kommun.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063