23948sdkhjf

Bodström vill öka DNA-användandet

Justitieminister Thomas Bodström vill att DNA-analyser ska användas i större utsträckning än i dag för att komma åt bland annat butiksrån.

Det sade han vid ett frukostseminarium som Fri Köpenskap anordnade på fredagsmorgonen under temat ”Brottsplats butiken”.

– För att kunna hamna i DNA-registret ska man i dag ha begått brott som ger mer än två års fängelse, det gör att det är få som hamnar där. Jag tycker att man ska kunna använda det i större utsträckning, dels för att lösa brott, dels för att inte oskyldiga ska kunna straffas, sade Thomas Bodström.

Han tycker även att ansvaret för skrotning av vapen ska överföras från vapenhandlare till polisen samt att det tydligt ska synas om ett vapen är riktigt eller en attrapp.

Han sade också att det är ett förslag på gång om att tillåta ökad användning av övervakningskameror.

Många efterlyser fler poliser, vilket det också kommer att bli. Nästa årsskifte kommer det att finnas 17 000 poliser, lovade justitieministern.

– Nästa år är fjärde året i rad som vi ökar antalet poliser. Fast det räcker inte med fler poliser, polisen måste även utveckla sina arbetsmetoder. Det analytiska och metodiska arbetet är viktigt, sade han.

Han vill även ha en modernisering av kriminalvården. I dag återfaller fyra av tio i brott.

– Det finns ett tungt motstånd mot förändring inom kriminalvården. Man har ofta en konservativ syn, sade Bodström som efterlyser en mer individualistisk kriminalvård.p>

1. Marabou (1)

2. Wasa knäckebröd (24)

3. Kalles Kaviar (-)

4. Volvo (2)

5. Ikea (6)

6. Ramlösa (36)

7. Coca-Cola (12)

8. Arla (29)

9. Ica (4)

10. LEGO (18)

11. GB Glace (7)

12. Nokia (13)

13. Rädda Barnen (15)

14. Bris (20)

15. Yes (3)

16. Röda Korset (8)

17. Gevalia (21)

18. Ahlgrens Bilar (-)

19. Kellogg`s (26)

20. TV 4 (25)

Siffran inom parentes är fjolårsplaceringen.

Källa: Dagens Media

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125