23948sdkhjf

Brevet till Ica avslöjade Ahold

Bokföringsskandalen i den nederländska detaljhandelsjätten Royal Ahold startade efter att stressade toppchefer handlagt ett hemligt så kallat sidobrev till svenska Ica på ett felaktigt sätt, skriver Fri Köpenskaps pappersutgåva.

Ahold äger halva Ica medan 30 procent ägs av de svenska Icahandlarna och resten av den norske finansmannen Stein Erik Hagen.

När Ahold, som är världens tredje största dagligvarukoncern, köpte in sig i den svenska matjätten skrevs flera hemliga sidokontrakt.

Ett av dessa, daterat till slutet av maj 2000, presenterades för Aholds revisorer i oktober 2002. Innehållet stod i strid med den fullständiga konsolideringen av Icas omsättning som tidigare gjorts, vilket ledde till att revisorerna drog in sitt godkännande av boksluten 2000 och 2001.

Anledningen till att revisionsfirman Deloitte&Touche reagerade så starkt var de stora revisionsskandalerna i amerikanska Enron och Worldcom, som chockerat finansvärden.

När Aholds egen skandal rullades upp inför öppen ridå i februari 2003 stod också verksamheten i USA i fokus. Bolaget US Foodservice hade överdrivit intäkterna från varuförsäljningen med motsvarande flera miljarder kronor.

Nyheten om bokföringsfifflet ledde till att Ahold-aktier såldes i panik. På några timmar föll kursen med cirka 70 procent.

Nederländerna var då närmast ett land i chock. För vanliga småsparare var det ofattbart att ett av landets mest folkkära företag, som driver den omtyckta holländska kedjan Albert Hein, hade solkat ner sitt rykte.

Skandalen ledde till storstädning i Aholds koncernledning. Arkitekten bakom Aholds snabba tillväxt under 90-och 00-talet, koncernchefen Cees van der Hoeven, fick gå liksom finanschefen Michiel Meurs och hela ledargarnityret på US Foodservice.

Men även den nye koncernchefen, svensken Anders Moberg , hamnade blåsväder på grund av sin lön i mångmiljoneuroklassen. Också det var ofattbart för mannen på gatan, särskilt som Nederländerna har smittats av Tyska sjukan och dragits in i en lågkonjunktur med företagskriser, varsel och uppsägningar.

Läs mer om hur brevet till Ica ledde till avslöjandet av Aholds redovsningsfiffel i pappersutgåvan av Fri Köpenskap.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063