23948sdkhjf

LO enat om låglönesatsning

650 kronor mer per heltidsanställd i månaden, dock lägst 3,2 procent, för samtliga avtalsområden. Det är LO:s lönekrav i årets avtalsrörelse

– Detta ger mest till grupper med ett lågt löneläge. Eftersom kvinnor i avsevärt större utsträckning än män arbetar inom yrken med lågt löneläge, innebär det också en satsning på kvinnolönerna säger LOs avtalssekreterare Erland Olauson enligt ett pressmeddelande.LO uppger att om kraven går igenom garanteras alla anställda en löneökning motsvarande minst 350 kronor per månad och år. Med en inflation som inte beräknas överstiga 2 procent innebär det att reallönen är säkrad för alla som tjänar 17 500 kronor i månaden eller mindre.LO vill också att det införs en garanterad lägsta semesterlön i de avtal där förbundet kräver det. I de avtal som redan har lägsta semesterlön vill LO att garantibeloppet höjs med löneökningen plus 2 procentenheter.

"För lågavlönade innebär detta en extra satsning på knappt 400 kronor inför semestern," heter det i pressmeddelandet.I kraven ingår också att LO vill träffa överenskommelse om en ny omställnings­försäkring som stärker medlemmarnas skydd vid uppsägningar på grund av arbetsbrist.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078