23948sdkhjf

Ica tar fram ny strategiplan

Icas koncernchef Kenneth Bengtsson arbetar på en ny strategiplan som ska borga för att Ica står redo när de utländska jättarna kommer. Det innebär bland annat att allt som inte bedöms kunna bli lönsamt skärs bort.

I Dagens Industri slår Kenneth Bengtsson dock fast att den förlustbringande Icabanken ska vara kvar, och han förutspår att banken kan göra nollresultat 2005.

Strategin bygger även på att Ica ska bli marknadsledare i hela Baltikum.

- Annars har vi inte där att göra, säger Kenneth Bengtsson som också vill att Ica ska ta täten i Norge.

Besparingar är en annan del av strategiplanen. Sedan ett par månader råder anställningsstopp i hela koncernen.

- Vi ifrågasätter allt. Det gäller staber och it, men det gäller framför allt inom logistiken. Priserna på el och diesel har gått upp, säger Kenneth Bengtsson.

Ica ska även sälja fastigheter, och innehavet är i dag värt cirka 9 miljarder kronor.

- För varje krona vi investerat i fastigheter har vi sålt vidare för ungefär 25 öre. Det är en för låg andel och har gjort att vi samlat på oss fastigheter som vi inte behöver äga, säger Kenneth Bengtsson.

Kenneth Bengtsson slår även fast att lågpriskonceptet Netto ska växa och marknadsandelen i Stockholm öka.

- Vi är starkt inriktade på att växa i Stockholm. Framför allt vill vi etablera Maxi-, Kvantum och Nettobutiker runt om Stockholms stadskärna. Men löftena från kommunen om fler lägen för lågprisbutiker har inte infriats. Det är fortfarande väldigt trögt, säger Kenneth Bengtsson.

Ica kommer även att satsa mer på egna märkesvaror, målet har tidigare varit 15 procent men nu kan även Kenneth Bengtsson tänka sig att gå över den andelen.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063