23948sdkhjf

Kommunal tillsyn kan bli kvar

Regeringen presenterar inom kort ett förslag om tillsyn av livsmedel och djurskydd. Det flesta remissorganen vill att staten ska sköta tillsynen. Jordbruksministern vill dock att kommunerna behåller ansvaret.

Efter flera års utredande och många turer mellan jordbruks-, miljö- och finansdepartementen väntas inom den närmaste tiden regeringen presentera en proposition om den framtida tillsynen av livsmedel och djurskydd.

Jordbruksminister Ann-Christin Nykvist har dock redan tidigare deklarerat att regeringen vill att kommunerna behåller tillsynsansvaret för livsmedel. Detta trots att i stort sett alla remissorgan, utom Kommunförbundet, sagt att de vill att tillsynen av livsmedel ska förstatligas.

För drygt ett år sedan aviserade Jordbruksdepartementet att länsstyrelserna skulle få ett utökat ansvar för livsmedelsfrågorna samtidigt som huvudansvaret låg kvar på kommunerna. Men i det senaste förslaget har idén om regionalt ansvar skrotats.

Skälet är inte minst att regeringen vill avvakta en utredning om hur hela den framtida statliga tillsynen ska effektiviseras. Utredningen som omfattar totalt 90 statliga myndigheter ska vara klara i september nästa år.

Livsmedelsverket i Uppsala som vill att staten övertar huvudansvaret för livsmedelstillsynen tycker att det är bra att regeringen avvaktar.

- Det vore olyckligt att göra radikala förändringar nu som vi måste backa ifrån inom några år. Självklart skulle vi vilja ha en statlig tillsyn. I det system vi nu har finns ett antal systemfel som mycket bottnar i att kommunerna själva driver livsmedelstillsynen. Självstyret gör att vi inte kan tvinga dem till åtgärder, säger Jan Movitz, chefsutredare vid Livsmedelsverket, till Uppsala Nya Tidning.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063