23948sdkhjf

Muthärvan på Systemet växer

Chefsåklagare Ewa Nyhult misstänker att 93 personer inom Systembolaget har begått brott när vin- och spritleverantörerna mutat sig till en bättre försäljning.

Det är den nya riksenheten mot korruption som har avslöjat en gigantisk muthärva inom Systembolaget och företagets 425 butiker.

Efter husrannsakan hos leverantörerna har man hittat dokument som tyder på att 90 personer mutats. Det finns 93 misstänkta i muthärvan, visar diarieföringen av ärendet hos riksenheten mot korruption. Tre av dem är leverantörer misstänkta för bestickning och resten misstänks för mutbrott. Chefsåklagare Ewa Nyhult vägrade i går [tisdag] kommentera omfattningen av mututredningen, men bekräftar att 93 diarieblad lagts upp i ärendet och säger att det ska tolkas som att det finns brottsmisstankar mot 93 personer, skriver Dagens Industri.Ewa Nyhult vill dock inte avslöja hur många av dem som är identifierade. Misstankarna i utredningen har hittills rubricerats som grovt mutbrott eller medhjälp till brottet. Straffet för grovt mutbrott är fängelse i maximalt sex år. Tio butikschefer inom Systembolaget har redan fått lämna sina arbeten. Fem av dem har med hjälp av facket stämt Systembolaget i Arbetsdomstolen och kräver att bolagets avskedande ska ogiltigförklaras, skriver tidningen.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062